Εναλλακτική κοινότητα "Πελίτι"

 photo 09Seeds_400_zpsc2098f27.jpg

 

Image by Meredith Stern
To see more visit the Just Seeds Collective website

Μέ μεγάλη χαρά παρουσιάζουμε την συνέντευξη μάς μέ τό Πελίτι!
TFL : Τι είναι το Πελίτι;

Πελίτι : Το Πελίτι ξεκίνησε το 1995 από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη και  σήμερα είναι η σημαντικότερη κίνηση στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στη συλλογή, τη διατήρηση και την διάδοση των ντόπιων ποικιλιών.

TFL: Υπάρχει άλλη οργάνωση στην Ελλάδα που κάνει αυτό που κάνετε;

Πελίτι: Ναι, υπάρχουν κι άλλες οργανώσεις όπως ο Αιγίλοπας και το Αρχιπέλαγος.

TFL: Η γεωργία σήμερα στον κόσμο αλλά και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα είναι αυτό που λέμε κοινωνικά και οικολογικά βιώσιμη;

Πελίτι: Ο τρόπος που εφαρμόζεται σήμερα η γεωργία είναι ένας από τους βασικότερους λόγους της καταστροφής του περιβάλλοντος , της εξάντλησης των υπόγειων υδάτων, τον εκτοπισμό των ιθαγενών φυλών, της καταστροφής της βιοποικιλότητας του πλανήτη καθώς και της μόλυνσης του εδάφους, του αέρα και των υδάτων.  Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ακολουθεί την παγκοσμιοποιημένη γεωργία και οι αγρότες καλλιεργούν για την παγκόσμια αγορά και όχι για τις τοπικές ανάγκες.

TFL: Γιατί είναι σημαντική η βιοποικιλότητα και γεωργική ποικιλία;

Πελίτι: Οι ντόπιες ποικιλίες είναι ένα ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού μας  που κατάφεραν να φτάσουν ως εδώ έχοντας αντιμετωπίσει μια σειρά από αντιξοότητες. Έχουν  χρώματα , αρώματα και γεύσεις που δεν υπάρχουν στις μοντέρνες ποικιλίες. Ο αγρότης καλλιεργητής μπορεί να κρατάει κάθε χρόνο το δικό του σπόρο και έτσι να ορίζει ο ίδιος τι θα καλλιεργήσει.

TFL: Ποια είναι η απειλή που αντιμετωπίζουν οι σπόροι και η βιοποικιλότητα;

Πελίτι: Την άμεση εξαφάνιση τους.

TFL: Ποιοι ελληνικοί σπόροι απειλούνται με εξαφάνιση ; Έχει εξαφανιστεί κανένας σπόρος μέχρι τώρα ; Τι είναι ο σπόρος Ζέα;

Πελίτι: Το 75% της Ευρωπαϊκής και το 93% της Αμερικάνικης γεωργικής ποικιλότητας έχει χαθεί μέσα στον 20ο αιώνα. Το 33% των εκτρεφόμενων αγροτικών ζώων έχει επίσης εξαφανιστεί ή βρίσκεται κοντά στην εξαφάνιση. 30.000 ποικιλίες λαχανικών έχουν εξαφανιστεί μέσα στον περασμένο αιώνα και μία ακόμα χάνεται κάθε έξι ώρες.

Το 30% του σταριού σε όλο τον κόσμο προέρχεται από έναν γονέα και το 70% από έξι γονείς.

Και όμως, στην Ελλάδα μόνο, καλλιεργούνταν μέχρι πρόσφατα 111 ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί μαλακού σιταριού, 139 ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί σκληρού, 99 ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί κριθαριού, 294 καλαμποκιού και 39 ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί βρώμης και 605 ποικιλίες φασουλιού που έπαψαν πλέον να καλλιεργούνται .

Επίσης χαρακτηριστικό είναι το γεγονός το 1927, η καλλιέργεια του σιταριού να περιλαμβάνει 100% ντόπιες ποικιλίες, το 1969 μόνο 10% , ενώ σήμερα κυριολεκτικά έχει εκτοπιστεί από την καλλιέργεια το σύνολο των παλιών ποικιλιών.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο το 1 % των εντόπιων ποικιλιών σταριού και το 2-3 % των ποικιλιών λαχανικών που υπήρχαν πριν 50 χρόνια στην Ελλάδα έχει διασωθεί υπό καλλιέργεια μέχρι τις μέρες μας1.

Το σιτάρι Ζέα είναι το δίκοκκο σιτάρι που καλλιεργήθηκε από την αρχαιότητα στην Ελλάδα.

TFL: Γιατί πρέπει εμείς οι κοινοί πολίτες που δεν έχουμε καμία σχέση με την γεωργία να μας νοιάζει η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αγροτών;

Πελίτι: Όποιος ελέγχει την τροφή έχει μια τεράστια πολιτική και οικονομική εξουσία. Αν χαθούν οι ντόπιες ποικιλίες δεν μπορούμε να μιλάμε για ελευθερία και δημοκρατία.

TFL: Πως μπορούμε να διαλέγουμε την τροφή μας καλύτερα;

Πελίτι: Να οργανωθούμε σε ομάδες καταναλωτών όπου θα προμηθευόμαστε προϊόντα από καλλιεργητές τους οποίους γνωρίζουμε μέσα από προσωπική επαφή.

TFL: Τι έχετε να πείτε στους Αθηναίους που έχουν αποκοπεί τελείως από την φύση και την πραγματική τροφή ; Πως μπορούμε εδώ μέσα σε μια πόλη να ζούμε πιο «οικολογικά βιώσιμες»  ζωές;

Πελίτι: Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια και ολιγάρκεια  , βελτιώνουμε και τις συνθήκες της ζωής μας.

TFL: Τα μεταλλαγμένα λένε ότι είναι ίσως η μόνη λύση σε τριτοκοσμικές χώρες, εσείς τι λέτε;

Πελίτι: Η καλλιέργεια μεταλλαγμένου  βαμβακιού  οδήγησε  200.000 αγρότες στην αυτοκτονία.

TFL: Ποια η σχέση της τροφής και της αρρώστιας;

Πελίτι: Οι αρχαίοι έλεγαν «το φάρμακο σου είναι η τροφή σου». Επομένως , από τη στιγμή που τρώμε  δηλητηριασμένα τρόφιμα, δηλητηριάζουμε και το σώμα μας.

TFL: Στο «Μανιφέστο» που δημιουργήθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή για το μέλλον των τροφίμων και της γεωργίας λέει: «πολιτισμοί άνθισαν και παρήκμασαν μέσω νέων γεωργικών τεχνολογιών», μας εξηγείτε λίγο τι σημαίνει αυτό;

Πελίτι: Χάρη στην ανάπτυξη της γεωργίας αναπτύχθηκαν πολιτισμοί αλλά και χάρη στην παρακμή της γεωργίας οι πολιτισμοί παρήκμασαν.

TFL: Και τέλος πείτε μας πως μπορούμε να πάρουμε μέρος στις δραστηριότητες του Πελίτι…

Πελίτι: Μπορείτε να συγκεντρώνετε  παραδοσιακές ποικιλίες από την περιοχή σας  και να τις στέλνετε σε εμάς, να οργανώσετε μια τοπική γιορτή ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 7ης Απριλίου (μέρα αφιερωμένη από το Πελίτι στις ντόπιες ποικιλίες ) ή να συμμετέχετε στα Δίκτυα του Πελίτι.

Για το Πελίτι

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Website Peliti

One reply on “Εναλλακτική κοινότητα "Πελίτι"

 • vasilike

  Dear Troo Food Liberation..
  FIrst congratulations on what you are doing! Information is power and knowledge is strength… thanks for feeding our minds and bodies!!
  Please translate the Pelitis interview and send it out…important for everyone!
  Look forward to your news and also to your products..
  Keep us all posted!
  Vasso

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *